Zwykło się wychodzić z założenia, że jeżeli idealna kwa to bez żadnego ale arabica, lecz ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest kosztowny i dominujący na świecie? Czemu tak niezmiernie skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?
kawa do ekspresu arabica
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany też kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma całkowicie rozmaite potrzeby i może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego artykuły, czyli kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna i krzewy są wybitnie analogiczne, to niemniej jednak się różnią.
Kawa Kenia AA TOP
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest prosta i równa, a gałązki długie i cienkie.
Arabica w uprawie oraz wzroście najprawidłowiej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest najczęściej poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina kwitnie nieomalże przez cały rok i uwielbia ciepło, skutkiem tego z największym powodzeniem uprawia się ją na terytoriach górzystych między wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest ogromnie odporny na warunki pogodowe, ubóstwia ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą całkowicie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Dlaczego Arabica jest najważniejsza?
Gatunek określany mianem Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, albowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna i aromatyczna. Jednakże co istotne dla jej handlowej wartości, nadzwyczaj łatwo ją scalać z aromatami, w następstwie tego w pewnych momentach wzbogacona posmakiem czekoladowym czy też korzennym. Nim kupimy kawę rodzaju arabica warto przeczytać wnikliwie skład artykułu, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko uzupełnieniem.